Miksi puiden lehdet
kellastuvat ja putoavat?
Mitä hyötyä puulle on siitä, että lehdet kellastuvat ja putoavat? Mikä on ilmiön biologinen tarkoitus?
Välitön
syy siihen, että lehdet kellastuvat, on valon määrän väheneminen
syksyllä. Valon rytmisyys on ainoa matemaattisen tarkka rytmi luonnossa.
Sen mukaan kannattaa sopeutua. Lämpötilan lasku on vähemmän samanlainen
eri vuosina. Se saakin lehtien kellastumisessa vain hienosäätöä aikaan.
Toisaalta puut ovat geneettisesti sopeutuneet
niihin lämpöoloihin, joissa ne elävät. Niinpä Utsjoelta Turun Ruissalon
kasvitieteelliseen puutarhaan siirretyt tunturikoivut tulevat täälläkin
ruskaan aikaisemmin kuin paikalliset puut.
Valon
määrän väheneminen saa aikaan sen, että lehtien vihreä väriaine,
lehtivihreä eli klorofylli, vetäytyy puun runkoon. Lehteen jää jäljelle
vain punaisia ja keltaisia väriaineita, karotenoideja. Niinpä lehdet
tulevat punaisen tai keltaisen värisiksi.
Klorofylli
on puille hyvin arvokasta ainetta. Sen avulla kasvit yhteyttävät
auringonvalon energian avulla hiilidioksidia ja vettä sokeriksi. Samalla
vapautuu happea. Lehtivihreä on elintärkeää kasveille. Puiden kannattaa
varastoida se runkoon talven ajaksi seuraavana keväänä jälleen
käytettäväksi. Tämä on lehtien kellastumisen biologinen tarkoitus.
Lehdet
putoavat siten, että lehden kantaan muodostuu erityinen
irtoamissolukko, jonka murtumisen ansiosta lehti sitten putoaa. Lehtien
pudottaminen on aktiivinen tapahtuma, jonka puu itse, eikä esimerkiksi
yksinomaan syksyn tuulinen sää aiheuttaa. Tämä jo kertoo, että lehtien
putoaminenkin on sopeutuma.
Lehtien putoamisen
biologinen tarkoitus on se, että elleivät lehdet putoaisi, ne
haihduttaisivat liikaa vettä. Menetystä puu ei pysty talvella
juuristonsa avulla korvaamaan. Puu kuolisi talvella, elleivät lehdet
putoaisi. Lehtien pudottaminen on tapa, jolla puut ovat sopeutuneet
talven ankarien olosuhteiden varalle.
Aurinkoisen
kesän jälkeen ruskasta odotetaan erikoisen kaunista. Puut ovat runsaan
auringonvalon ansiosta tuottaneet yhteyttämisen avulla paljon sokeria.
Sokeri taas on karotenoidien synteesin lähtöaine. Näin niitäkin
muodostuu tavallista enemmän.
PETTER PORTIN
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti