maanantai 14. marraskuuta 2022

EU:n ulkoministerit keskustelivat uusista Venäjän vastaisista sanktioistaulkoministeri Pekka Haavisto: "Suomi kannatti yhdeksännen pakotepaketin valmistelua"

EU:n Brysselissä kokoontuneet ulkoministerit ovat keskustelleet Ukrainan sodan tilanteesta ja Ukrainalle kohdistettavasta lisäavusta. Ministerit sopivat myös uusista linjauksista EU:n ja Venäjän suhteisiin liittyen.

 14.11.2022

Rikhard Husu

BRYSSEL Uusien Venäjän vastaisten pakotteiden valmistelu jatkuu EU-tasolla. Uusien pakotteiden tarpeesta keskusteltiin EU:n Brysselissä pidetyssä ulkoministerikokouksessa. 

– Suomi kannatti vahvasti yhdeksännen pakotepaketin valmistelua Venäjälle. Samalla kerrottiin, että meillä Suomessa on valmistelussa sotilaallisten tarvikkeiden paketti, joka varmasti lähiaikoina saadaan annettua Ukrainalle, ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa. (Onko Suomi sodassa venäjän kanssa!!???? En muista milloin se on julistettu!!!!!????? Uskomatonta!!!????)

Uusista pakotteista ei kuitenkaan toistaiseksi ole päästy yhteisymmärrykseen EU-maiden kesken. 

Haaviston mukaan päätökset uusista energiaan kohdistuvista pakotteista ovat erityisen vaikeita EU:n näkökulmasta. 

Uudet linjaukset EU:n ja Venäjän suhteista

Ministerit sopivat myös uusista EU:n ja Venäjän suhteisiin sovellettavista perusperiaatteista, jotka korvaavat aiemmat vuonna 2016 hyväksytyt viisi periaatetta. 

Uusissa periaatteissa korostuvat pakotteet, EU:n naapurimaiden tukeminen ja Venäjän saattaminen vastuuseen sotarikoksista. 

Lisäksi EU korostaa sääntöpohjaisen järjestelmän vahvistamista, EU:n sisäisen kestokyvyn parantamista sekä venäläisen kansalaisyhteiskunnan ja riippumattoman median tukemista. Haaviston mukaan päätös uusista linjauksista on merkittävä. 

– Kaikkein tärkeimpänä nostaisin Venäjän saattamisen vastuuseen sotarikoksista, se on noussut keskeisenä listalle. 

Avuntarve on massiivinen

Haaviston mukaan EU:ssa keskustellaan parhaillaan siitä, pitäisikö Venäjän vastuuseen saattaminen tapahtua erillisen rikostuomioistuimen kautta vai nykyisen kansainvälisen rikostuomioistuimen kautta. 

– Tässähän puhutaan paitsi mahdollisten Venäjän EU:n alueella olevien varojen käytöstä sotakorvauksiin, mutta myös tulevaisuuden mekanismeista esimerkiksi Venäjän kaasu- ja öljytuloihin liittyen. 

Ulkoministerit keskustelivat myös Ukrainan taloudellisesta tukemisesta. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba osallistui keskusteluun etäyhteyden välityksellä. 

– Massiivinen apu tarvitaan maan pitämiseen taloudellisesti jaloillaan ja jälleenrakennuksen aloittamiseen mahdollisimman nopeasti, Haavisto arvioi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti