maanantai 19. joulukuuta 2022

 Suomi on toimittanut Ukrainalle Paseja ja raketinheittimiä – Zelenskyi kiittää ja pyytää Ruotsilta Gripeneitä

”Olette antaneet elektronisen sodankäynnin lennokkien tuhoamisjärjestelmiä ja raketinheittimiä. Olkaa kilttejä, pitäkää yllä sama korkean tason aseapu”, Volodymyr Zelenskyi vetoaa suomalaisiin.

19.12.2022

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö neuvottelee JEF-maiden valtionjohtajien kanssa aseavun lisäämisestä Ukrainalle. 

Suomi on toimittanut Ukrainalle raskasta ja tehokasta aseistusta.

Asialle saatiin maanantaina suora ja konkreettinen vahvistus, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti JEF-maiden huippukokouksessa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä APC-ajoneuvojen ja MLRS-järjestelmän toimittamisesta.

APC-lyhenne tulee englannin kielen sanoista ”armoured personnel carrier”, jotka tarkoittavat panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa.

Suomi siis toimittaa Patrian valmistamia Paseja ukrainalaisille.

– Kiitän teitä panssaroitujen miehistönkuljetusajoneuvojen toimittamisesta. Nämä toimittamanne APC:t auttavat meitä paljon, Zelenskyi painotti.

Ukrainan presidentti kiitti Suomea myös haupitsien antamisesta ja ennen kaikkea raketinheittimistä. Suomi auttaa Ukrainaa myös elektronisessa sodankäynnissä.

– Olette antaneet elektronisen sodankäynnin lennokkien tuhoamisjärjestelmiä ja raketinheittimiä. Olkaa kilttejä, pitäkää yllä sama korkean tason aseapu, jota olemme jo ottaneet vastaan, Zelenskyi vetosi Suomeen ja suomalaisiin.

Ukrainan Suomelta saamiin raketinheittimiin Zelenskyi viittasi MLRS-lyhenteellä (engl. Multiple Launch Rocket System).

Gripen-pyyntö Ruotsille

Ruotsin pääministeriltä Ulf Kristerssonilta Zelenskyi pyysi Gripen-hävittäjiä Ukrainan ilmatilan suojaksi.

Ennen Gripen-pyyntöään presidentti kertoi, että Ukraina ja Ruotsi neuvottelevat parhaillaan Ukrainan tykistön ja ohjuspuolustuksen vahvistamisesta.

– Olemme jo keskustelleet tykistömme tulivoiman kasvattamisesta. Tykistö on yksi niistä asioista, jotka sanelevat tilanteen taistelukentällä. Meidän täytyy tuhota terroristivaltion tykistöylivoima, jotta Venäjän johto ymmärtää, että heillä ei ole eväitä tähän hyökkäykseen, Zelenskyi osoitti sanansa Ruotsin valtionjohdolle.

Tämän jälkeen Ukrainan presidentti pyysi Saabin valmistamia hävittäjiä.

– Ja Gripen-lentokoneita. Meidän täytyy saada aikaan tämä lopputulos, joka olisi meidän kannaltamme erittäin merkityksellinen ja historiallinen, Zelenskyi sanoi.

Käytännössä Zelenskyi sanoi ääneen totuuden: Ukrainan on vaikeaa voittaa venäläisiä, elleivät ukrainalaiset saa muilta demokratioilta moderneja hävittäjiä.

Gripeneiden avulla Ukraina todennäköisesti pystyisi saavuttamaan ilmaherruuden ilmatilassaan.

Leopard-panssareiden tarve

Hollannin puolustusministeriltä Kajsa Ollongrenilta ukrainalaiset pyytävät panssarivaunuja.

– Tarvitsemme lisää panssaroituja ajoneuvoja, ennen kaikkea panssarivaunuja. Ei ole tekosyitä sille tosiasialle, että Ukraina ei vielä ole vastaanottanut päätöstä modernien panssarivaunujen, etenkin Leopard-panssareiden, toimittamisesta. Niiden saaminen on elintärkeää, Zelenskyi tähdensi.

Raskaiden taistelupanssareiden saamisella on kiire.

– Olkaa kilttejä ja keskustelkaa niiden toimittamisesta kaikkien kumppaneidemme kanssa. Tarvitsemme ensimmäisen askeleen panssareiden toimittamisessa, Zelenskyi sanoi.

Presidentti kaiketi tarkoitti myös sitä, että JEF-maat painostaisivat Saksaa toimittamaan Leopard-panssareita Ukrainan puolustuksen vahvistukseksi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti