maanantai 24. huhtikuuta 2023

Suomen sotilasmenot kasvoivat viime vuonna eniten 60 vuoteen – maailman sotilasmenot uuteen ennätykseen

Etenkin asehankinnat paisuttivat Suomen sotilasmenoja

STT

24.4.2023

Maailman sotilasmenot kohosivat viime vuonna ennätystasolle 2 240 miljardiin dollariin eli runsaaseen 2 000 miljardiin euroon, kertoo Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti (Sipri) tuoreessa raportissaan.

Maailman sotilasmenot kasvoivat kahdeksatta vuotta peräkkäin. Viime vuonna kasvua kertyi reaalisesti eli inflaatiokorjattuna 3,7 prosenttia.

Eniten rahaa sotilasmenoihin käyttivät Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Intia ja Saudi-Arabia.

Jyrkintä sotilasmenojen kasvu oli Euroopassa, missä sotilasmenot paisuivat viime vuonna reaalisesti 13 prosenttia. Venäjän helmikuussa 2022 aloittama laaja hyökkäyssota Ukrainassa oli merkittävä syy Euroopan sotilasmenojen tuntuvalle kasvulle.

Siprin mukaan Ukrainalle annettu sotilaallinen apu ja huolet Venäjän kasvaneesta uhkasta vaikuttivat merkittävästi monien valtioiden päätöksiin sotilasmenoista. ”Maailman sotilasmenojen jatkuva kasvu viime vuosina on merkki siitä, että elämme yhä turvattomammassa maailmassa”, sanoo Siprin vanhempi tutkija Nan Tian tiedotteessa.

USA:n aseapu Ukrainalle massiivista

Suomen sotilasmenot kasvoivat Siprin mukaan inflaatiokorjattuina 36 prosenttia ja kohosivat viime vuonna 4,8 miljardiin dollariin eli noin 4,4 miljardiin euroon. Tämä oli Siprin mukaan suurin vuosittainen kasvu Suomen sotilasmenoissa sitten vuoden 1962. Jyrkkä kasvu johtui pääosin asehankinnoista, jotka muodostivat viime vuonna noin kolmanneksen Suomen sotilasmenoista.

Ukrainan sotilasmenot yli seitsenkertaistuivat viime vuonna ja olivat 44 miljardia dollaria. Summa ei sisällä Ukrainalle toimitettua sotilaallista apua.

Venäjän sotilasmenot kasvoivat yhdeksän prosenttia ja olivat Siprin arvion mukaan 86 miljardia dollaria.

Ylivoimaisesti suurimmat sotilasmenot, 877 miljardia dollaria, olivat Yhdysvalloilla. Siitä Ukrainalle annetun sotilaallisen avun osuus oli noin 20 miljardia dollaria.

Selkeä kakkonen on Kiina, jonka viime vuoden sotilasmenoiksi Sipri arvioi 292 miljardia dollaria.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 Tappouhkauksia ja poliittista painostusta – entinen kansanedustaja Markus Mustajärvi kertoo saaneensa kylmää kyytiä Nato-mielipiteestään.

Itälappilaisella Markus Mustajärvellä on änkyrän leima. Hän ei ole muuttanut mielipidettään oikeastaan mistään. Ei vaikka henkeä on uhattu niskalaukauksilla.

Markus Mustajärvi toimi vasemmistoliiton kansanedustajana 20 vuotta. Nyt kalenteri on vuosikymmenten jälkeen tyhjä suunnitelmista.

15.4.2023      Yle

– Ei minua ole ikinä pelottanut, ei itseni puolesta. Mutta minulla lapsia ja lapsenlapsiakin. Heille en haluaisi tapahtuvan mitään, entinen kansanedustaja Markus Mustajärvi toteaa.

Mustajärvi ei ole pelännyt esittää mielipiteitään, ei nyt eikä kansanedustajana ollessaan. Se on tuonut hänelle maineen jonkinlaisena änkyränä.

Omat mielipiteet ovat tuoneet Mustajärvelle kannatusta ja kiitosta mutta myös kirosanoja – jopa tappouhkauksia.

– Yhteensä olen varmaan saanut toistasataa tappouhkausta. Yhden rikosilmoituksenkin olen niistä tehnyt. Yksi ihminen uhkasi ampua niskalaukauksen, ajattelin, että se oli aika konkreettinen uhkaus, Mustajärvi sanoo.

Tappouhkaukset ovat kulminoituneet lähinnä Mustajärven Nato-kantaan. Se on ollut johdonmukaisesti Nato-kielteinen aina, ja on edelleen.

– Vielä jokin aika sitten valtaosa suomalaisista oli jäsenyyttä vastaan, ei kukaan silloin puhunut ”ryssän kätyreistä” tai ”putinisteista”, nyt tilanne on toinen ja totta kai ymmärrän mistä se johtuu.

Osan tappouhkauksista ihmiset ovat lähettäneet omalla nimellään.

– Silloin on tietysti aika helppo lähteä asiaa selvittämään. Osan olen saanut kiinni, ja osa on pyytänyt reilusti anteeksi.

Mustajärven mukaan on ymmärrettävää, jos yksittäisellä ihmisellä joskus keittää yli.

– Eihän se mukavalta silti tunnu. Eri asia sitten on, jos taustalla on jokin poliittisesti motivoitunut ryhmä.

Mustajärven mukaan hän on joutunut myös tällaisten ryhmien painostuksen kohteeksi.

– Suojelupoliisinkin kanssa keskustellessa on tullut selväksi, että tällaisten itseohjautuvien, autonomisten ryhmien kiinnisaaminen on aika hankalaa ennen kuin mitään konkreettisesti tapahtuu, koska niiden olemassaolosta ei yksinkertaisesti tiedetä.

”Suomalaiset valtasi joukkopsykoosi”

Uhkauksista ja painostuksesta huolimatta Mustajärvi on pysynyt kannassaan.

Mustajärven mielestä Nato-kysymyksessä suomalaiset ovat kuitenkin joutuneet eräänlaisen joukkopsykoosin valtaan. Mustajärvi sanoo kunnioittavansa heitä, jotka ovat olleet Nato-jäsenyyden kannalla jo vuosikaudet.

Eniten häntä ärsyttävät niin sanotut takinkääntäjät.

– Enää ei saa olla sitä mieltä, jota on ollut aiemmin. Eniten ärsyttävät nämä äkkikäännynnäiset, jotka ihan poliittisista suhdanteista muuttivat kantaansa.

Mustajärven mukaan häntä risoo myös Ulkopoliittisen instituutin voimakas rooli mielipiteiden muokkauksessa.

– Ulkopoliittinen instituutti on eduskunnan laitos ja sen pitäisi tuottaa arvokasta tietoa, mutta nyt se on ottanut poliittisen roolin, ja katsonut tehtäväkseen muokata ihmisten mielipidettä.

Mustajärvi on eduskuntauransa aikana ollut vuosia mukana muun muassa turvallisuutta käsittelevissä valiokunnissa, joiden kautta hänellä on ollut pääsy myös arkaluonteisempaan, turvallisuuspoliittiseen tietoon.

– Kunnioitan upseerien osaamista, he ovat viileän analyyttisiä, eivätkä intoile turhaan ja puhuvat vain siitä, minkä varmasti tietävät. Uskoisin, että minulla on hyvin realistinen kuva kokonaistilanteesta.

Ei tarkkoja suunnitelmia tulevaisuudelle

Tappouhkauksista huolimatta elämä entisenä kansanedustaja on alkanut verkkaisesti.

– Ja sairastellessa, toteaa Mustajärvi.

Mustajärvi luopui tämän kevään eduskuntavaaleissa vapaaehtoisesti kansanedustajan paikastaan, eikä asettunut ehdolle pyynnöistä huolimatta. Lopulta vasemmisto jäi ilman lappilaista kansanedustajaa ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan.

Mustajärvelle puolueen tappio ei tullut yllätyksenä. Hänen mielestään vaaran merkit olivat näkyvissä jo pitkään.

– Varoittelin jo kaksi vuotta sitten asiasta ja luettelin ne vaalipiirit, joista meiltä menee paikka. Ikävä kyllä arvasin ne kaikki oikein.

Mustajärvellä ei ole suurempia suunnitelmia oman tulevaisuutensa suhteen, lukuun ottamatta halkojen tekoa ja muuta mietiskelyä.

– Ei ole ollut sellaista tapaa ajatella, että varmistan selustani. Ensin teen aina ratkaisut ja sitten mietin, mihin mennään.

Eläkkeelle 60-vuotias Mustajärvi ei vielä pääse. Eduskunnan sopeutumisrahaan Mustajärvi on kuitenkin oikeutettu, ja sitä hän on myös hakenut.

– Täytyyhän sitä ihmisellä jokin toimeentulo olla. Nyt ollaan sellaisessa mietintävaiheessa, katsotaan sitten, miten siitä eteenpäin.

 ! Tuolla määrällä tappouhkauksia voi kyllä ihan rehellisesti puhua joukkopsykoosista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti